Απεργία εργολαβικών ΕΛΠΕ: Δεν έπεφτε σφυριά σήμερα στον Ασπρόπυργο

Μεγάλη συμμετοχή σημείωσε η σημερινή 24ωρη απεργία των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, έπειτα από τις εξαγγελίες της διοίκησης για μείωση του “μπάτζετ” των εργασιών και κατ΄ επέκταση απολύσεις στο εργολαβικό προσωπικό.

Η επιτυχημένη απεργία που περιφρουρήθηκε από τα ξημερώματα της Πέμπτης με μαζικές συγκεντρώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη (όπου έγινε στάση εργασίας) αποτελεί την πρώτη απάντηση στο πρόσφατο τελεσίγραφο που έστειλαν οι εργολάβοι των ΕΛΠΕ στους πάνω από 250 εργατοτεχνίτες στις μονάδες του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας ότι το «μπάτζετ» στις συγκεκριμένες εργολαβίες θα μειωθεί κατά 50% από 1/1/2020.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνεύσουν οι μισές από αυτές τις θέσεις εργασίας. Ήδη, σύμφωνα με το σωματείο πέντε εργαζόμενοι στην Ελευσίνα τους ενημερώθηκαν ότι η σύμβαση τους δεν θα ανανεωθεί με τον καινούργιο χρόνο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ζητεί από τη διοίκηση επίσημη έγγραφη ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με τους εργολαβικούς εργαζόμενους, και δέσμευση ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση ή οποιδαήποτε άλλη επίσημη αντίδραση από πλευράς διοίκησης.

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ δηλώνει μεταξύ άλλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας η οποία αναμένεται να προκηρύξει απεργία την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κάλεσε ην Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. να σταματήσει τον εκβιασμό και την εκμετάλλευση των εργολαβικών συναδέλφων, και θα είναι δίπλα τους στον αγώνα για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην μόνιμη και σταθερή εργασία και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, σε ανακοπίνωσή του τονίζει ότι διεκδικεί «μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα» και πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων «με άμεση εργασιακή σχέση από τα ΕΛΠΕ».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα τα ΕΛΠΕ με εντολή του διορισμένου από την Κυβέρνηση διευθύνοντος συμβούλου, απαγόρευσαν την είσοδο του σωματείου στους χώρους εργασίας.