Απεργία για τους εργολαβικούς εργαζομένους στην Εθνική Ασφαλιστική

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το αίτημα της κινητοποίησης των εργαζομένων είναι να δοθούν αυξήσεις αποδοχών σε όσους απασχολούνται στην Εταιρεία μέσω της ICAP, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού. 

Είναι η πρώτη απεργία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια και δεν αφορά αιτήματα των εργαζομένων στη μητρική εταιρεία, αλλά συναδέλφους τους που, παρ’ όλο που εργάζονται στο διπλανό γραφείο υστερούν σε αμοιβές και δικαιώματα, αν και ορισμένοι από τους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι στην Εθνική Ασφαλιστική σχεδόν 20 χρόνια!

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, “σήμερα απασχολούνται στην εταιρεία μας μέσω ICAP 219 συνάδελφοι έναντι 668 μόνιμων εργαζόμενων (627 που υπηρετούν στην εταιρεία και 41 που υπηρετούν στην ΕΤΕ). Δηλαδή για κάθε τρεις εργαζόμενους υπηρετεί και ένας συνάδελφος μέσω ICAP.

Η πιο παλιά συνάδελφος μέσω ICAP θα κλείσει το 2020 τα 19 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας στην εταιρεία μας. Οι 113 υπηρετούν συνεχόμενα πριν το 2010, κλείνουν δηλαδή πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική. Ο μέσος μικτός μισθός τους μόλις ξεπερνάει τα χίλια ευρώ (1.014 ευρώ) για τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες και τα 750 ευρώ για τους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο. Ακόμα τέσσερις συνάδελφοι μας είναι πάνω από 60 χρονών και εξακολουθούν να εργάζονται για να συμπληρώσουν τα ένσημα τους. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 38,5 χρόνια και οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζόμενων (139 συναδέλφισσες). Αυτοί όλοι είναι οι άνθρωποι της Εθνικής. Είναι οι συνάδελφοί μας. Είναι οι εργαζόμενοι του διπλανού μας γραφείου”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Μετά τις εξελίξεις στη Τράπεζα Πειραιώς, όπου τραπεζοϋπάλληλοι μετακινήθηκαν σε άλλη εταιρεία, τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, όπου οι απεργοί πρέπει να περιφρουρούν την απεργία τους για να μη γίνονται απεργοσπάστες οι συνάδελφοί τους εργολαβικοί εργαζόμενοι, θα πρέπει να αποτελεί συνείδηση σε όλους μας ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα των εργαζομένων και οι κοινοί αγώνες», αναφέρει, από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE – προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική.