Ανακοινώθηκε και επίσημα: Ο Όμιλος Κοπελούζου μπαίνει στο ΔΕΣΦΑ – Συμφωνία για εξαγορά 10% της κοινοπραξίας Snam – Enagás – Fluxys

Με κοινό Δελτίο Τύπου, ο Όμιλος Κοπελούζου και η SENFLUGA, η κοινή εταιρεία των Snam, Enagas, Fluxys που κατέχει το 66% και το management του ΔΕΣΦΑ, επιβεβαίωσαν την είδηση που ανάρτησε από χθες το energypress, για εξαγορά του 10% της SENFLUGA από την εταιρεία DAMCO του Ομίλου Κοπελούζου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα είναι 56 εκατ. ευρώ, ανάλογο δηλαδή του τιμήματος με το οποίο η κοινοπραξία αγόρασε το 66% του DESFA.

“Η επένδυση εκ μέρους της DAMCO είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο” αναφέρει η ανακοίνωση.

“Ο Όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Κοπελούζος, ενώ ο πρόεδρος της SENFLUGA Federico Ermoli κάνει λόγο για “επένδυση από έναν διακεκριμένο Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο Όμιλος Κοπελούζου που ενδυναμώνει την παρουσία της SENFLUGA στην Ελλάδα και αποδεικνύει την δέσμευσή να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στην ενέργεια θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η εξαγορά σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού Ομίλου με τις τρείς ευρωπαϊκές εταιρείες για διεθνή έργα στον τομέα των υποδομών αερίου. Χαρακτηριστικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι υπέβαλλαν από κοινού πρόταση προ μηνός στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ελληνικές και ξένες επενδύσεις θα συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη και νέες δουλειές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η εταιρεία DAMCO ENERGY S.A. (“DAMCO”) του Ομίλου Κοπελούζου ως  Αγοραστής και οι Snam S.P.A (“Snam”), Enagas International S.L.U (“Enagas”) και Fluxys S.A (“Fluxys”) ως Πωλητές υπέγραψαν Συμφωνία Εξαγοράς ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. (SENFLUGA). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η SENFLUGA έχει εξαγοράσει μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ). Η επένδυση εκ μέρους της DAMCO είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι μέτοχοι της SENFLUGA είναι τρεις πολύ σημαντικοί Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα η ιταλική εταιρεία Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, οι οποίοι είναι επίσης μέτοχοι της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της Ενέργειας, στον οποίο δραστηριοποιείται από το 1975.

Με την επένδυση αυτή, ο Όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί Όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος δήλωσε σχετικά: “Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Ο Όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα.”

Ο Πρόεδρος της SENFLUGA Federico Ermoli δήλωσε: “Η επένδυση από έναν διακεκριμένο Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο Όμιλος Κοπελούζου ενδυναμώνει την παρουσία της SENFLUGA στην Ελλάδα και αποδεικνύει την δέσμευσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της Ελλάδας συνολικότερα”.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στην ενέργεια θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ελληνικές και ξένες επενδύσεις θα συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη και νέες δουλειές.

 

Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της κοινής εταιρείας μέσω της οποίας εξαγόρασαν το 66% του ΔΕΣΦΑ  η Ιταλική Snam, η Ισπανική Enagas και η Βελγική Fluxys, αποκτά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Όμιλος Κοπελούζου.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ακόμα και αύριο Τρίτη.

Το εξαγοραζόμενο ποσοστό θα είναι μειοψηφικό, ωστόσο η εξαγορά σηματοδοτεί την ευρύτερη συνεργασία του ελληνικού Ομίλου με τις τρείς ευρωπαϊκές εταιρείες για διεθνή έργα στον τομέα των υποδομών αερίου. Χαρακτηριστικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Damco του ομίλου Κοπελούζου υπέβαλλε από κοινού με την Snam και την Enagas (αλλά και την Gaslog του Πήτερ Λιβανού) κοινή πρόταση προ μηνός στο διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τα ποσοστά στην κοινοπραξία SENFLUGA των Ευρωπαϊκών κολοσσών που εξαγόρασαν το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι τα εξής: Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%).

Τον Ιούλιο του 2018 η Κοινοπραξία είχε υπογράψει τη συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. («ΔΕΣΦΑ»), στα πλαίσια του διαγωνισμού πώλησης αυτού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και την Ελληνικά Πετρέλαια («ΕΛΠΕ»), η οποία είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα μέσα στο 2018.

Πηγή : energypress.gr