ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ “ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση για την απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 18 Δεκέμβρη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον κλάδο, την Τρίτη 18/12 με αιτήματα την κατάργηση της εργολαβοποίησης και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο η αρχική τοποθέτηση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, ήταν για προκήρυξη απεργίας μόνο των “εργολαβικών” συναδέλφων, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, απορρίπτοντας αρχικά την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, για κλαδική καθολική απεργία όλων των Σωματείων και συναδέλφων στον Κλάδο.

Τελικά για διαδικαστικούς λόγους προκήρυξης της απεργίας, αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν την πρόταση για κλαδική απεργία, ωστόσο αρκετά από τα Σωματεία μέλη της, υιοθετώντας την αρχική της λογική είτε δεν παίρνουν απόφαση για απεργία είτε προκηρύσσουν στάση εργασίας, υποβαθμίζοντας την όποια διάθεση για κοινή δράση, “μόνιμων” και “εργολαβικών”.
Φαίνεται ότι παρά τις επιμέρους κόντρες μεταξύ δυνάμεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σύμπλευση στην τακτική τους, της διάσπασης των εργαζομένων. Αυτό το «παιχνίδι» είναι η συνέχεια της εκφυλιστικής τακτικής της ΓΣΣΕ με την απεργία στις 28/11.
Δεν μας προκαλεί έκπληξη, αφού οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δίνουν ρέστα για την πολυδιάσπαση του κινήματος, αρνούνται την εγγραφή στα επιχειρησιακά Σωματεία συναδέλφων με σχέσεις ορισμένου χρόνου μέσω εργολάβου, διαιρώντας τους συναδέλφους σε διάφορες κατηγορίες.
Συνάδελφοι, τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολλά. Οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, η εργασία μέσω εργολαβιών και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, είναι εργαλεία χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων. Έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτή την κατάσταση οι επιχειρήσεις που τις προωθούν, καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,
που από τη μια μεριά στηρίζει το κεφάλαιο νομοθετώντας και από την άλλη εμπαίζει τους εργαζόμενους, τάζοντάς τους ότι θα λυθεί η ομηρία αυτή.
Η επίθεση της εργοδοσίας και κυβέρνησης είναι ενιαία και συντονισμένη. Η εργολαβοποίηση, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κενές θέσεις που καλύπτονται με υπερωριακή εργασία είναι ζητήματα που απαιτούν την ενιαία απάντηση των εργαζομένων, ενωμένων, ασχέτως από τη σχέση εργασίας τους. Είναι επιτακτικό όσο ποτέ οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στα Κλαδικά Σωματεία Ενέργειας, από κοινού χωρίς διακρίσεις βάσει των εργασιακών σχέσεων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να απεργήσουν, να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την εργολαβοποίηση. Να βάλουν στο κάδρο τις δικές τους ανάγκες, την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών. Να δώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο κλάδο Ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας.

 Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που δουλεύουν σε εργολάβο. Κατάργηση των εργολαβιών.

 Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

 Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν την ίδια μέρα, Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στα συλλαλητήρια που καλούν τα σωματεία και το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση.

Στην Αττική στις 6:30 μ.μ. στην Ομόνοια

Στη Θεσσαλονίκη στις 6:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου