ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συνάδελφοι-σες,

 

Η γιορτή της μητέρας 2023 είναι μια μοντέρνα γιορτή, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες, στη μητρότητα, στους μητρικούς δεσμούς και στην επιρροή των μητέρων στη κοινωνία συνολικά.

Φέτος η γιορτή της ημέρας πέφτει την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023.

Εμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της μητέρας.

Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της με το σλόγκαν ήταν ότι “πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς”.

Τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου και καταγόταν η Anna Jarvis αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή.

Πολύ γρήγορα, ακολούθησαν και άλλες πολιτείες με αποτέλεσμα η γιορτή της μήτερας να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βέβαια, η γιορτή της μητέρας φαίνεται να ξεκίνα στις απαρχές της αρχαιότητας.

Είναι πλέον γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως οι αρχαιότεροι πολιτισμοί του κόσμου τιμούσαν σημαντικά τη διαδικασία της γέννησης και τη ζωής , με τη μητρότητα να παίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες αρχαίες δοξασίες.

Πιθανολογείται, μάλιστα, πως η γιορτή της μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας θεών και ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα ή με τα αντίστοιχα Ιλάρια στην αρχαία Ρώμη αν και οι γιορτές αυτές δεν ήταν αφιερωμένες στην μητρότητα αυτή κάθε αυτή.

Κατά μία άλλη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ