ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΠΑΥΣΗ 45ΗΜΕΡΩΝ

Το σωματείο μας στις 23/01/2018 Έγινε δεκτό από τον Υπουργό Ενέργειας και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ μέλη του ΔΣ του σωματείου μας, έκθεσε εμπεριστατωμένα στον Υπουργό, καίρια ζητήματα που απασχολούν το εργολαβικό προσωπικό. Συγκεκριμένα:

-Συζητήσαμε το θέμα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την παύση 45ημερών που δίνεται στους εργαζόμενους

-Αυξήσεις ημερομισθίου

-Θέματα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

-Μονιμοποιήσεις σε όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ο Υπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τα αιτήματα όσο και την περιγραφή της παρούσας κατάστασης όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς αλλά και το εργασιακό μέλλον μας. Αν και το θέμα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τις παύσεις 45ημερών υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας, ο Υπουργός παραδέχτηκε την τοποθέτηση μας ότι η κατάσταση αυτή είναι άκρως απαράδεκτη και συμβαίνει μόνο στον εργασιακό χώρο των ΕΛΠΕ και σε καμία άλλη επιχείρηση όπου το δημόσιο κατέχει ποσοστά μετοχών.

Όσον αφορά τις αυξήσεις ημερομισθίου, έγινε κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να υπάρξει διασφαλισμένος κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα μεταλλάσσεται από εργολάβο σε εργολάβο, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τοποθετήθηκε και το θέμα αυξήσεων βάσει τριετίας.

Το Σωματείο μας, χαιρετίζει την συνάντηση με τον Υπουργό Σταθάκη για την θερμή υποδοχή και το ενδιαφέρον που υπέδειξε. Καλούμε τα μέλη της διοίκησης των ΕΛΠΕ , τα αρμόδια υπουργεία και τους μετόχους να δείξουν ευαισθησία και να εγκύψουν πάνω από τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων, προς εξεύρεση λύσης για ένα καλύτερο εργασιακό παρόν και μέλλον.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του εργολάβου Χατζηγεωργίου που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα , δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον ίδιο τον εργολάβο για να του θέσουμε ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και για αυτό τα θέτουμε δημόσια :

Γιατί συμβαίνει να υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με παύση 45ημερών μόνο στην εταιρεία του ;

Γιατί υπάρχουν αυτές οι μισθολογικές ανισότητες ;

Γιατί εργαζόμενος που εργάζεται και το Σάββατο δεν αμείβεται όπως προβλέπεται , αλλά του δίνεται ρεπό , όποτε εσείς το επιθυμείτε ;

Γιατί γίνονται επιλεκτικές εξαιρέσεις ;

Οι εποχές που οι εργολάβοι ¨έπαιζαν μπάλα μόνοι τους¨ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί