Έκλεισε η συμφωνία του OPEC+ με περικοπή 9,7 εκατ βαρέλια την ημέρα

Στην περικοπή των 9,7 εκατ βαρελιών ανά ημέρα έκλεισε την συμφωνία ο OPEC+ , που θα ξεκινήσει από 1η Μαϊου 2020 και θα διατηρηθεί η πρώτη της φάση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Ακολούθως θα ισχύσει η μείωση των 8 εκατ βαρελιών ανά ημέρα μέχρι τις  31/12/2020 και από 1/1/2021 η μείωση θα είναι της τάξης των 6 εκατ βερελιών/ημέρα.
Η μείωση θα είναι της τάξης των 9,7 εκατ βαρελιών και όχι 10 εκατ γιατί το Μεξικό δεν θα περικόψει περισσότερο από 100.000 βαρέλια /ημέρα.

Δεν έγινε πράξη τελικά η πρόταση Trump να καλύψουν οι ΗΠΑ την περικοπή των 250.000 βαρελιών για να υποκαταστήσουν το ζητούμενο των 400.000 που αρχικά ζητήθηκε από το Μεξικό.

Η περικοπή αυτή που συμφωνήθηκε είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του OPEC+.
ΗΠΑ,  Βραζιλία και Καναδάς θα συμβάλουν μείωση πρόσθετη κατά 3,7 εκατ βαρέλια στην παραγωγή λόγω της υποχώρησης στην οποία προσαρμόζονται.

Από τους G-20 ο ΟPEC+ ζήτησε την περασμένη Παρασκευή μείωση αλλών 5 εκατ βαρελιών/ημέρα για την οποία οι G-20 δεν δεσμεύθηκαν απλά συμφώνησαν να μεριμήσνουν για την σταθεροποίηση της αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή 10/4/2020

Η 9η (έκτακτη) Υπουργική Συνάντηση του ΟΠΕΚ και των μελών που είναι εκτός του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε μέσω webinar, την Πέμπτη 09 Απριλίου 2020, υπό την Προεδρία του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdul Aziz Bin Salman και το Ρώσου ομόλογού του, Alexander Novak.Η τηλεδιάσκεψη καλωσόρισε ως παρατηρητές την Αργεντινή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Νορβηγία, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας.

Στη συνάντηση, τα μέλη επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη Διακήρυξη Συνεργασίας για την επίτευξη και διατήρηση μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, του αμοιβαίου συμφέροντος ως προς την παραγωγή, την εξασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών και την δίκαιη απόδοση κεφαλαίων.Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά βασικά στοιχεία και τις προοπτικές αγοράς συναίνεσης, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν :

1.Στην επαναβεβαίωση του πλαισίου της συνεργασίας που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου το 2016 και την έγκριση του Χάρτη συνεργασίας που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.

2.Στην μείωση της συνολικής τους παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπου προσαμόζεται σε 9,7 εκατ βαρέλια/ημέρα από την 1η Μαΐου του 2020 (μια αρχική περίοδο δυο μηνών που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου).

Για την επόμενη περίοδο των 6 μηνών από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η συνολική συμφωνηθείσα προσαρμογή θα είναι 8 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Θα ακολουθηθεί προσαρμογή 6 mbd (εκατ. βαρελιών ημερησίως) για περίοδο 16 μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022.

Η βάση για τον υπολογισμό των προσαρμογών είναι η παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2018, με εξαίρεση το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι δύο με το ίδιο βασικό επίπεδο 11 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η συμφωνία θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2022, ωστόσο η παράταση της συμφωνίας θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

3.Στο κάλεσμα όλων των παραγωγών για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.

4.Στην επέκταση εποπτείας της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης των Υπουργών (JMMC) και των μελών της, με αντικείμενο τις συνθήκες της αγοράς, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης.

5.Στην παρακολούθηση της αγοράς παραγωγής πετρελαίου με βάση τις πληροφορίες από δευτερεύουσες πηγές και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

6.Στην εκ νέου συνάντηση των μελών στις 10 Ιουνίου και τις περαιτέρω ενέργειες που θα χρειαστούν για την εξισορρόπηση της αγοράς.

(worldenergynews)