Παρουσία στο σύνολο των δικτύων ενέργειας για το Ελληνικό Δημόσιο

Σε υποδομές, διεθνή πρότζεκτ και αξιοποίηση υδρογονανθράκων το Δημόσιο παρέμεινε πολύ ισχυρό και προχώρησε η απελευθέρωση του εμπορικού σκέλους των αγορών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Ένα χρόνο περίπου θα κρατήσουν οι διαδικασίες για ΕΛΠΕ και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε.

 

Κρίσιμα προαπαιτούμενα, όπως το τι μέλλει γενέσθαι με τα ΕΛΠΕ και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν μπει στην τελική τους φάση και ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «και στις δύο περιπτώσεις το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφικτό, ενώ είναι και περίπλοκες οι διαδικασίες, που θα κρατήσουν ένα χρόνο κατά μέσο όρο. Στις 30 Μαΐου κλείνει ο πρώτος κύκλος, έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα μπούμε στις επόμενες φάσεις. Και οι δύο πάρα πολύ σημαντικές αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά», όπως εκτίμησε.
Υπογράμμισε ωστόσο παράλληλα ότι «το Ελληνικό Δημόσιο έχει μία παρουσία στο σύνολο των δικτύων, ξεκινώντας από την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζοντας με το ΔΕΣΦΑ όπου διατηρήσαμε μεν το 34% αλλά με ενισχυμένα δικαιώματα βέτο σε όλα τα διεθνή πρότζεκτ με γεωπολιτική διάσταση και σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια και την διαχείριση του δικτύου. Στη ΔΕΠΑ διαπραγματευόμαστε να μείνει το 51% υπό δημόσιο έλεγχο και στα ΕΛΠΕ ξεχωρίσαμε τους υδρογονάνθρακες, όπου το Δημόσιο θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, διατηρεί το υψηλό ποσοστό που έχει τώρα».
Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Σταθάκης, «σε υποδομές, διεθνή πρότζεκτ και αξιοποίηση υδρογονανθράκων το Δημόσιο παρέμεινε πολύ ισχυρό και προχωρήσαμε στο εμπορικό κομμάτι, όπου πλέον οι αγορές (ρεύματος, φυσικού αερίου) έχουν απελευθερωθεί πλήρως και το Δημόσιο αποτελεί μειοψηφία, με μικρότερη παρουσία σε σχέση με το παρελθόν».
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις αυξημένες τιμές των καυσίμων το τελευταίο διάστημα, αλλά και τις αιτιάσεις περί τη συμβολής της φορολόγησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι όλες οι αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων «είναι προϊόν ενός πολύ απλού παράγοντα, της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», ενώ «αν κάποιος κοιτάξει πίσω, είναι παράδοξο να ισοσκελιστούν οι διακυμάνσεις με φορολογικές ελαφρύνσεις, είναι μία πρακτική που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, ούτε στην Ελλάδα».
«Στη σημερινή συγκυρία, δύο μήνες πριν το τέλος μίας δημοσιονομικής δέσμευσης, θα ήταν άκαιρο να ανοίξει κανείς τέτοια συζήτηση», όπως είπε.