Ο «πόλεμος» των ξενοδόχων στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν πόλεμο και τώρα δεν ξέρουν πώς να τον σταματήσουν διότι δεν προλαβαίνουν να μετρούν χτυπήματα που δεν μπορούν να αντέξουν. Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) ο λόγος που επιτέθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) γιατί υπέγραψε με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας για την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων, δηλαδή για αυξήσεις στους μισθούς χωρίς να απαιτήσει… αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση.

Πολλοί εξεδήλωσαν την έκπληξή τους για την κίνηση της ΕΞΘ ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές του χώρου σημειώνουν ότι κατά βάση η Ένωση ήθελε να συνεχίσει την σκληρή δεξιά αντιπολίτευση στο υπουργείο Εργασίας μόνο που παρασύρθηκε από το αντιΣΥΡΙΖΑ πάθος κάποιων που βρίσκονται πίσω από τις κουίντες. Κι έτσι στη συνέντευξη Τύπου για την 34η Philoxenia (08/11) ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος είπε ότι στη συνεδρίαση της ΠΟΞ που γίνεται την Παρασκευή (09/11) στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει «show», και το ξέκοψε μια καλή στους δημοσιογράφους «αν και το ζήτημα έχει πάρει έκταση, η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για τέτοιες συζητήσεις».

Ποια ήταν η… έκταση; Μα ότι ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, (και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής) που δεν έχει από καιρό καλές σχέσεις με την ΕΞΘ, συγκρατήθηκε και απέφυγε τις δηλώσεις παραπέμποντας σε χρόνο μετά την συνέλευση, άλλοι δεν συγκρατήθηκαν καθόλου.

Ειδικά η δημόσια παρέμβαση του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου δεν έχει προηγούμενο αφού ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο του, το Electra Palace Thessaloniki θα αποχωρήσει από τα μητρώα της ΕΞΘ ενώ τα σχόλια με τα οποία συνόδευσε την ανακοίνωση είναι βιτριολικά: «Η ΠΟΞ κατηγορήθηκε από την ΕΞΘ για αδυναμία συναλλαγής με την Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα έναντι της εφαρμογής των νομίμων (άκουσον άκουσον!!!!), για το γεγονός ότι έδωσε το μητρώο το μελών της στο Υπουργείο Εργασίας (φαντάζομαι συμφωνείτε ότι το 2018 το μητρώο μελών οποιουδήποτε φορέα θα έπρεπε να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο)».

Σχολίαζε ειρωνικά ότι τα ξενοδοχεία της πόλης δεν κινδυνεύουν κλείσουν αν δίνουν μισθούς 586 ευρώ και κατέληγε πως «ως πρόεδρος της ΠΟΞ (2011-2017), αλλά και ως ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, πέρα από τη ντροπή και το θυμό που αισθάνομαι, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους ‘όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές’ της ΕΞΘ και όσους τους καθοδηγούν, ότι με την πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μειώθηκε το εργασιακό κόστος, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, διαφυλάξαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλλιεργήσαμε κουλτούρα διαπραγμάτευσης». Η ΕΞΘ ψέλλισε απλώς ότι ««το ήθος μας δε θα μας επέτρεπε ποτέ να χαρακτηρίσουμε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε».

Εννοείται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό πήρε θέση υπέρ της ΠΟΞ και του ΣΕΤΕ λέγοντας ότι τίμησαν την υπογραφή τους και την δέσμευση από το 2016, να επιδιώξουν από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης. Επιτίθεται δε στην ΕΞΘ λέγοντας ότι υπάρχουν ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη που «απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπές των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου».

Συντάκτης:
Πηγή : efsyn