«Οχι εργολάβοι καθαριότητας στο Αττικόν»

Αφού είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, παγώνουν οι προσλήψεις εργαζομένων καθαριότητας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έπειτα από εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. «Δεν θα αφήσουμε να παραδοθεί η δημόσια Υγεία στους επιχειρηματίες», απαντά το σωματείο.

Διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και φυσικά της σημερινής είναι οι εργολαβίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν αποφανθεί υπέρ της οριστικής εξόδου των εργολάβων από τα νοσοκομεία; Τι κι αν υπάρχει σχετική νομοθεσία για να προχωρήσουν τα δημόσια νοσοκομεία σε συμβάσεις με εργαζομένους; Η Ν.Δ. επιμένει να ζουν και να βασιλεύουν οι εργολάβοι στο σύστημα Υγείας, εκμεταλλευόμενοι με τον πιο στυγνό τρόπο εκατοντάδες εργαζομένους.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να διώξει τις εργολαβίες από το ΕΣΥ. Επιπλέον, απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δείξει την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ σε όλες τις εργολαβικές εταιρείες φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης, απορρίπτοντας οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει.

Επιπλέον, με τον νόμο 4613/2019 η σύμβαση των εργαζομένων με τα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

«Οσμή σκανδάλου»

Στην περίπτωση του «Αττικού» «το ζήτημα “έχει σαπίσει” πλέον πολύ. Παίρνει οσμή σκανδάλου!!!» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Πέραν της ύπαρξης του νομοθετικού πλαισίου και των αποφάσεων ΣτΕ και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το νοσοκομείο έχει κερδίσει τη δίκη ενάντια στα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας από τον περασμένο Μάιο, εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου. Επίσης, «έχουν ολοκληρωθεί, κατατεθεί και ξανακατατεθεί όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες» και «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων καθαριότητας απευθείας από το νοσοκομείο».

Ερχεται τώρα ο νέος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και με εγκύκλιο ανακινεί ξανά το θέμα με εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων: Διαλέξτε τι είναι πιο φτηνό, οι εργολάβοι ή οι προσλήψεις των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η εγκύκλιος με αριθμό πρωτοκόλλου 271 προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (με την ευθύνη να το κοινοποιήσουν στα νοσοκομεία της εποπτείας τους) που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει: «Οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Υγείας δύνανται να επιλέγουν έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης (σ.σ. αναφέρει τους νόμους για εργολάβους και προσλήψεις από το Δημόσιο) με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Τη σκυτάλη παίρνει και η φρέσκια διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων που, «αντί να δώσει την τυπική έγκριση που χρειάζεται το ‘‘Αττικόν’’ για να ξεκινήσουν οι άνθρωποι να δουλεύουν στο νοσοκομείο», μας λέει ο Μιχ. Ρίζος, ανακαλύπτει ότι «χρειάζεται νέα οικονομοτεχνική μελέτη που θα περιλαμβάνει όλα τα κόστη (μισθών, υλικών, στολών κ.λπ.)», ότι «τα στοιχεία δεν είναι επαρκή», ότι «η εργολαβία μπορεί να είναι και πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο» κ.λπ.

Στο μεταξύ, η σύμβαση του εργολάβου στο «Αττικόν» ανανεώνεται κάθε μήνα ως λύση ανάγκης, μας λέει ο Μιχ. Ρίζος. «Δεν υπάρχει καμία σύμβαση μεταξύ του ‘‘Αττικού’’ και του εργολάβου, έτσι η παραμονή του στο νοσοκομείο είναι έκνομη», προσθέτει.

«Δεν θα αφήσουμε να παραδοθεί η δημόσια Υγεία στους επιχειρηματίες», απαντούν οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και υπόσχονται κινητοποιήσεις, αν δεν φύγει άμεσα η εργολαβία καθαριότητας». Επιπλέον το σωματείο ζητά να εγγυηθεί η κυβέρνηση χωρίς προσχήματα τη δουλειά όλων των ήδη εργαζομένων στην εργολαβία, ώστε όλοι οι εργολαβικοί να υπογράψουν σύμβαση μόνιμης και σταθερής εργασίας με το ΕΣΥ.

Ο αγώνας δικαιώθηκε;

Ο αγώνας για να φύγουν οι εργολάβοι από το ΕΣΥ είναι αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) χρόνια τώρα. Εχει κερδηθεί;

Εν μέρει, στο κομμάτι της εκδίωξης της εργολαβίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. άνοιξε τον δρόμο να φύγουν οι εργολάβοι, αντικαθιστώντας τους τελικά όμως με άθλιες ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μπορεί δηλαδή να έχουν φύγει οι εργολάβοι από τα 71 από τα 131 νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο η κατάσταση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αφού βρίσκονται στο σύστημα με ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιπλέον κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία κάθε δύο χρόνια που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και η ομοσπονδία διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζομένους στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο ΕΣΥ.

Με τις υπάρχουσες συμβάσεις, όπως η «Εφ.Συν.» είχε καταδείξει από την πρώτη στιγμή, φέροντας ως παράδειγμα δύο ατομικές συμβάσεις έργου εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» (το πρώτο νοσοκομείο που υπέγραψε συμβάσεις με τους εργολαβικούς εργάτες), ουσιαστικά καταργήθηκαν εργατικά δικαιώματα, όπως ο 13ος και ο 14ος μισθός που αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, το επίδομα άδειας, η άδεια εγκυμοσύνης, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η κανονική και η αναρρωτική άδεια, ενώ και μισθολογικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση στην ίδια, αν όχι σε χειρότερη θέση.

Αναλυτικότερα, οι αμοιβές με τις νέες συμβάσεις έργου για όσους έχουν υπογράψει 5ωρο είναι 370 ευρώ καθαρά και για όσους έχουν υπογράψει 8ωρο είναι 600 ευρώ καθαρά τον μήνα για 12 μήνες.

Τα αντίστοιχα ποσά την εποχή των εργολάβων ήταν 350 ευρώ για το 5ωρο και 600 για το 8ωρο, επί 14 μισθούς. Την ίδια ώρα, αν οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν με σύμβαση εργασίας στο Δημόσιο, θα έπαιρναν 800 για το 8ωρο, με άδειες, ένσημα του ΙΚΑ κ.λπ.

Πότε άνοιξε η κερκόπορτα

Οι εργολάβοι των ιδιωτικών συνεργείων –άτυπα– άρχισαν να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η κερκόπορτα άνοιξε με την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, που συστηματοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 1990-1993, εφόσον δεν στοίχιζαν περισσότερο από το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό.

Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με τον νόμο 2646/98) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 και η Ν.Δ. με τον νόμο 3329/2005 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης, καθώς και άλλων τομέων σε ιδιωτικά συνεργεία, «ανεξάρτητα από το ύψος της αμοιβής του αναδόχου και την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Πηγή : www.efsyn.gr