Μπρα ντε φερ μεταξύ Παρισιού και Κομισιόν για την αναπροσαρμογή των γαλλικών ΝΟΜΕ – Τι σημαίνει για τη χώρα μας η διαμάχη
Αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν τα ΝΟΜΕ στη Γαλλία προμηνύει η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες ενόψει και της νέας λογικής που προσπαθεί να επιβάλει η Κομισιόν με γνώμωνα μια πιο “καθαρή” αγορά.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η EDF με βάση το υπάρχον καθεστώς πωλεί ετησίως 100 τεραβατώρες στους ανταγωνιστές της (το 25% της παραγωγής της ) με βάση μια τιμή στα 42 ευρώ/μεγαβατώρα. Όμως, τον τελευταίο καιρό διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν αναφορικά με τον προτεινόμενο κρατικό κανονισμό που εισάγει όριο τιμής στις πωλήσεις αυτές.
Από την πλευρά τους, οι ανταγωνιστές της EDF έχουν απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το μηχανισμό. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή προβλέπει πώληση 360 τεραβατωρών ετησίως μέσω της χονδρικής αγοράς με αναπροσαρμοσμένα όρια τιμής που θα βασίζονται στα μεταβλητά κόστη των πυρηνικών μονάδων της EDF. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαφορά ανάμεσα στο ανώτατο και το κατώτατο όριο τιμής θα είναι 6 ευρώ.
Όπως δήλωσε στο Montel η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας, Ελισαμπέτ Μπορν, “υπάρχει μια οπτική στις Βρυξέλλες ότι η καλύτερη λύση για τον τομέα του ηλεκτρισμού είναι να υπάρχει μια καθαρή και τέλεια αγορά, που δεν συμπίπτει ακριβώς με τη δική μας ανάλυση”.
Η ίδια πρόσθεσε: “Μπορείτε να φανταστείτε πως όταν προτείνουμε ένα ρυθμιστικό μηχανισμό για τις τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν πράγματι φόβοι για κρατικές ενισχύσεις και για στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, αλλά αυτό είναι που καλούμαστε να απαντήσουμε”.
Η Μπορν ανέφερε επίσης ότι η σχετική αναθεώρηση του όλου μηχανισμού αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες ενώ η ίδια θα έχει σύντομα συνάντηση με την επίτροπο Βεστάγκερ για το εν λόγω θέμα.
Η διελκυστίνδα των Γάλλων με την Κομισιόν σχετικά με το μηχανισμό NOME μπορεί να θεωρηθεί και ως «εικόνα πό το μέλλον» της ελληνικής περίπτωσης, καθώς ως γνωστόν η Κομισιόν ουδέποτε αποδέχτηκε την κατάργηση των NOME στην οποία προχώρησε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση.
Η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή αφενός μεν δεν αποτελεί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα (αντίθετα επιβαρύνει το κόστος της ΔΕΗ), αφετέρου δε η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2023.
Η επίμονη τοποθέτηση της Κομισιόν ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόωρης κατάργησης των δημοπρασιών NOME από την κυβέρνηση. Στην πίεση των κοινοτικών για επάνοδο των NOME το ΥΠΕΝ είναι απολύτως αρνητικό.
Συνολικά η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, στα οποία περιλαμβάνεται η απολιγνιτοποίηση, η εκτόξευση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020.
(energypress)