“Κλείδωσε” για τις 29 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Σε δεκαέξι ημέρες από σήμερα, δηλαδή την Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα κληθούν τελικά να ανοίξουν τα χαρτιά τους, καταθέτοντας δεσμευτικές προσφορές, τα δύο ζευγάρια που διεκδικούν το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.

Η ακριβής ημερομηνία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, για την οποία έχουν ενημερωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενες πλευρές, “κλείδωσε” και τυπικά τις τελευταίες ημέρες, και αφού είχε προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να κλείσουν τα ογκώδη συμβατικά κείμενα, δηλαδή η συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA), και η συμφωνία μετόχων (SHA), τις οποίες οι υποψήφιοι έχουν μελετήσει μέχρι κεραίας.

Τα δύο ζευγάρια που θα κονταροχτυπηθούν για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ συν του μάνατζμεντ, είναι το αμερικανο-ελβετικό σχήμα της Carlyle- Glencore, και το ολλανδο-αλγερινό της Vitol- Sonatrach.

Σημειωτέον ότι η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό έκλεισε χθες στα 2,53 δισ ευρώ, με την τιμή της μετοχής (8,29 ευρώ), να κινείται ανοιδικά τον τελευταίο μήνα, έχοντας αυξηθεί 5,3%.

Εως πρότινος, το νέο “αίμα” στη διαδικασία, δηλαδή οι αμερικανοί της Carlyle και οι αλγερινοί της Sonatrach ζητούσαν τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τις προδιαγραφές των μονάδων των ΕΛΠΕ, ερωτήματα μάλιστα που είχαν συμπέσει χρονικά με την περίοδο κατάρτισης των αποτελεσμάτων του έτους για τον όμιλο.

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι αναλυτικές αναφορές που περιελάμβανε η ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων του ομίλου για τις νέες στρατηγικές κινήσεις σε φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, διυλιστήρια, και εξοικονόμηση, όπως επίσης για το μέσο όρο καθαρής κερδοφορίας στα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, σε συνδυασμό με δηλώσεις για τη μερισματική πολιτική έως το 2021.

Αναφορά στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ υπήρχε και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, που εξέφραζε την ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήριζε ως πρόκληση, την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα μέσα του 2019. 

Την ενόχληση της πάντως για τη μακρά διαδικασία αποκρατικοποίησης, δεν κρύβει ούτε η διοίκηση του ομίλου, η οποία με κάθε ευκαιρία κάνει σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει το νέο μέτοχο, παρά οφείλει να συνεχίσει τη στρατηγική που θεωρεί ως καλύτερη και η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένη τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ADP του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο, τα συμβατικά κείμενα για την αλλαγή του μετοχικού status της ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες, δηλαδή της εταιρείας στην οποία έχουν περάσει όλες οι παραχωρήσεις υδρογονανθράκων του ομίλου, έχουν ολοκληρωθεί.

Τα κείμενα αυτά προβλέπουν ότι η 100% των ΕΛΠΕ, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, προκειμένου να περάσει στο κράτος το 50,1% της θυγατρικής ενώ το υπόλοιπο 49,9% θα παραμείνει στον όμιλο.

Η ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών, στην οποία έχουν μεταβιβασθεί όλες οι επιμέρους συμμετοχές, δηλαδή οι εταιρείες ειδικού σκοπού που έχουν δημιουργηθεί από τα ΕΛΠΕ. Για παράδειγμα στον Πατραϊκό έχει δημιουργηθεί ειδικό SPV η ΕΛΠΕ Πατραϊκός, στην οποία έχει περάσει το 50% της παραχώρησης ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει στην Ιταλική Edison. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες παραχωρήσεις που συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.

Τα παραπάνω σημαίνυν ότι αν ο νέος επενδυτής των ΕΛΠΕ κρίνει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις έρευνες π.χ. στον Πατραϊκό, τότε η επένδυση θα γίνει μόνο από το Δημόσιο. 

Το σχήμα αυτό δεν επελέγη επειδή το Δημόσιο επιδιώκει να πάρει ρίσκα που δεν αναλαμβάνει μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά επειδή δεν είναι σαφές κατά πόσο ο νέος μέτοχος των ΕΛΠΕ, θα συνεχίσει να επενδύει στρατηγικά στον τομέα της έρευνας και παραγωγής.