Κινητικότητα στα συνδικάτα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου

Το δικό του στίγμα στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο επιχειρεί να αφήσει το συνδικαλιστικό κίνημα
Με προμετωπίδα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τις αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους για να στείλουν το μήνυμα ότι ο κόσμος της Εργασίας θα δηλώσει «παρών» στις πυκνές διεργασίες της επόμενης περιόδου.

Αν και τα καλέσματα είναι ξεχωριστά, με βάση τις πολιτικές διαφοροποιήσεις των συνδικαλιστικών δυνάμεων, τα αιτήματα είναι κοινά και συμπυκνώνονται στη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αλλά και την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει τον ορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική παρέμβαση και όχι μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε μία συγκυρία κατά την οποία, από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση θέτει σε πρώτο πλάνο τη δική της προσπάθεια για επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων: ήδη έχουν επεκταθεί οι πρώτες επτά κλαδικές ΣΣΕ που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους ενώ, παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της απαράδεκτης μισθολογικής διάκρισης για τους νέους κάτω των 25 ετών. Από την άλλη, ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με το εργασιακό κόστος και το ύψος των μισθών και εναντιώνεται στις περισσότερες κυβερνητικές ρυθμίσεις (βλέπε υποχρεωτική δήλωση των υπερωριών, κανόνες στις εργολαβίες) και την εξαγγελία για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών.
Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση του επόμενου μήνα έχει προκηρυχθεί από πρωτοβάθμια σωματεία διαφορετικών κλάδων για την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία.
Τα σωματεία που έχουν πάρει απόφαση για τη συγκεκριμένη 24ωρη απεργία είναι οι σύλλογοι Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών, Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, τα σωματεία βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ, και στην ψυχική υγεία, και τα σωματεία σερβιτόρων μαγείρων Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, και εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ.
Ωστόσο, το κύριο απεργιακού «ραντεβού» της επόμενης περιόδου δίνεται την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).
Η ΑΔΕΔΥ είχε ήδη προκηρύξει απεργία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Πανελλήνιας Συνδιάσκεψής της που πραγματοποιήθηκε 14 και 15 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων από ολόκληρη τη χώρα.
Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ, αλλάζοντας τον αρχικό του σχεδιασμό (για απεργία στις 8/11), θα μεταφέρει και το δικό του κάλεσμα για τις 14/11, λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση του ΕΚΑ.
«Κόντρα στο κλίμα άπνοιας, της σιγής νεκροταφείου, κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης που θέλει να επιβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λέγοντας σταθερά πως δεν συντρέχουν λόγοι για απεργιακή απάντηση, οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση», τονίζει το ΠΑΜΕ που προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Ομόνοια, την ημέρα της απεργίας.
Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση της ΓΣΕΕ, στην οποία το ΕΚΑ απευθύνει αίτημα για προκήρυξη απεργίας εντός του Νοεμβρίου, ώστε αναλόγως να (επανα)καθορίσει τη στάση του (και, ενδεχομένως, να αλλάξει ημερομηνία, αν η ΓΣΕΕ δεν καλέσει στις 14/11). Θυμίζουμε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική για την «κοινωνική συμμαχία» με εργοδοτικούς φορείς, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», στις 30 Μαίου, που κατέληξε σε μία κινητοποίηση χωρίς μαζικότητα και με ασαφές, από ταξικής και πολιτικής σκοπιάς, πρόσημο.
Ως εκ τούτου, η ΑΔΕΔΥ, εκτιμάται ότι θα κρατήσει στο εξής αποστάσεις από την προαναφερθείσα πρωτοβουλία που αναμένεται να είναι θνησιγενής.
Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί «νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό».
Το αίτημα διατυπώνεται με φόντο τις πρωτόδικες αποφάσεις ειρηνοδικείων (στα οποία έχουν δικαίωμα να προσφύγουν οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου -το μόνιμο προσωπικό προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια σε μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία-), αποφάσεις που δικαιώνουν σε πρώτο βαθμό την αναδρομική απόδοση των 13ου και 14ου μισθού.
Στην πλειονότητά τους, οι παραπάνω υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό, εκτός από τις περιπτώσεις ορισμένων Δήμων, καθώς για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ισχύει, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η υποχρέωση προσφυγής σε δεύτερο βαθμό για εργασιακά ζητήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις και κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων γίνεται αποδεκτή η απόφαση και ήδη έχει αρχίσει η τμηματική καταβολή των αναδρομικών για τους 13ο και 14ο μισθό ενώ, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ακολουθείται η συνήθης διαδικασία εξέτασης σε δεύτερο βαθμό.
Από την πλευρά της, όπως τονίζει σε άρθρο του στο Left.gr ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, η ΑΔΕΔΥ ουδέποτε έστειλε υπόδειγμα αίτηση, με το οποίο οι εργαζόμενοι, απευθυνόμενοι στην υπηρεσία τους, θα μπορούσαν να λάβουν(!) τα αναδρομικά. Αντίθετα, συνέστησε ψυχραιμία και αναμονή των αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό. Το υπόδειγμα αίτησης, αφορούσε τους εργαζόμενους, που εν όψει της μακροχρόνια δικαστικής διερεύνησης, θα ήθελαν να εξασφαλίσουν τη μη παραγραφή του ποσού.
«Είναι προφανές, πως η μισθολογική ανάταξη των εργαζόμενων στο Δημόσιο, πρέπει να αποτελέσει βασικό διεκδικητικό στόχο. […] Πρόκειται για αίτημα κοινωνικά δίκαιο, και κοινωνικά ανταποδοτικό, καθώς οι αυξήσεις μισθών, ή η επαναφορά των «Δώρων» θα ενισχύσει, μέσω την αύξησης της κατανάλωσης τους ρυθμούς ανάπτυξης, συνολικά την οικονομία, και άρα την κοινωνία», σημειώνει ο Γ. Πετρόπουλος.
Στην ανακοίνωση για την επικείμενη απεργία, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει αναλυτικά ότι διεκδικεί:
1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
2. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
3. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
5. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
6. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση. Συνέχιση της απεργίας – αποχής.
7. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
8. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
9. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.
10. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Πηγη:https://left.gr/news/kinitikotita-sta-syndikata-gia-tis-apergiakes-kinitopoiiseis-toy-noemvrioy