Η ΓΣΕΕ αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους
Ξεκινάει αύριο η διαδικασία για την εκ νέου διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με τους εργαζομένους να μην έχουν εκπρόσωπο που θα «κονταροχτυπηθεί» με τους εργοδότες για το ύψος της αύξησης αυτού!
Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση της ΓΣΕΕ, απέστειλε στην επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό επιστολή με την οποία ενημέρωσε ότι αποτελεί απόφαση της Ολομέλειας, και μάλιστα ομόφωνη, να μην προσέλθει και να μη συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η οποία έχει οριστεί για αύριο.
Αυτή η συνάντηση είναι στην ουσία το εναρκτήριο λάκτισμα για τις συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου έτους.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η εργατική Συνομοσπονδία για να δικαιολογήσει την απόφαση της αποχής από τις συζητήσεις είναι ότι θεωρεί τη διαδικασία καθορισμού από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα τον κατώτατο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
«Η ΓΣΕΕ διαφώνησε και διαφωνεί ριζικά με τους αντεργατικούς νόμους 4093/2012 και 4172/2013 τόσο επί της αρχής όσο και επί της διαδικασίας. Διαφωνεί κατά συνέπεια και με τον νόμο 4564/2018 με τον οποίο, παρά την πολυδιαφημισμένη έξοδο από τα μνημόνια, ενεργοποιούνται κατά γράμμα αυτές οι μνημονιακές διατάξεις για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2018», τονίζεται στο κείμενο της επιστολής που απεστάλη στον πρόεδρο της επιτροπής Αγγελο Ζησιμόπουλο.
Ωστόσο, με αυτήν την επιλογή η ΓΣΕΕ αφήνει στο έλεος των εργοδοτικών διαθέσεων τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να προσδοκά αύξηση των κατώτατων αποδοχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ωστόσο ουδείς από τους εργοδότες (είναι σαφές αυτό) δεν θα εκπροσωπήσει, με απούσα τη ΓΣΕΕ, τα συμφέροντα των εργαζομένων. Βέβαια η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου στη διαδικασία που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2013 επί υπουργίας Βρούτση δεν μπορεί να έχει ρόλο υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.
Το εξοργιστικό είναι ότι η ίδια διοίκηση τον Ιούλιο του 2013, όταν η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ψηφίσει τη σχετική διαδικασία, προτίμησε να πιει το αμίλητο νερό και να μην αντιδράσει στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Τότε ουδεμία καταγγελία είχε υπάρξει από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ για τον τρόπο που εφηύρε ο τότε υπουργός Εργασίας προκειμένου να αυξάνει ή ακόμη και να μειώνει τον κατώτατο μισθό.
Τότε εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 Ιουλίου. Ωστόσο καμία αναφορά δεν έγινε στη γενικόλογη ανακοίνωση για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού που εισήγαγε στην εργατική νομοθεσία με το άρθρο 103 η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα όταν στις 23 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος) η ΓΣΕΕ προτίμησε να ασχοληθεί -και να αντιταχθεί- με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Προφανώς τότε δεν είχε αντιρρήσεις ενώ τώρα αποφάσισε η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και μάλιστα ομόφωνα να ξιφουλκήσει κατά της κυβέρνησης η οποία υποχρεούται να εφαρμόσει τον νόμο αφήνοντας όμως ακάλυπτους στις ορέξεις των εργοδοτών τους εργαζομένους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια!
Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή:www.efsyn.gr