Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Τι θα αλλάξει στα ωράρια εργασίας και τους μισθούς

Θωράκιση της 4ωρης εργασίας που στον κλάδο του εμπορίου σήμερα φτάνει ακόμη και 8ωρη και φραγμό στην αδήλωτη εργασία, που οργιάζει σε πολλές επιχειρήσεις, σκοπεύουν να βάλουν οι εργασιακές διατάξεις του Αναπτυξιακού σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που μίλησαν στο Dikaiologitika News η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι και 5ωροι, με μισθούς γύρω στα 400 ευρώ οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να εργαστούν και λίγο…παραπάνω. Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι σε γνωστά πολυκατάστηματα μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και αναγκάζονται την περίοδο των εκπτώσεων να εργάζονται και περισσότερες ώρες.

Σε ότι αφορά τις Κυριακές όπως μας καταγγέλλουν οι εργοδότες επιλέγουν να λειτουργούν τα καταστήματα με 4ωρα καθώς η προσαύξηση 75% πληρώνεται μόνο σε 6ωρες και 8ωρες βάρδιες.

Παράλληλα η ανασφάλιστη και η αδήλωτη εργασία οργιάζει σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων. Ειδικότερα εργαζόμενες σε πολυκατάστήματα την περίοδο των εορτών και των εκπτώσεων παίρνουν προσωπικό που αμείβεται με 180 ευρώ τον μήνα.

Όλα αυτά επιδιώκει να αλλάξει το υπουργείο Εργασίας βάζοντας όρια στην αδήλωτη εργασία, πληρώνοντας υπερωρίες στην μερική απασχόληση και θεωρώντας βλαπτική μεταβολή την μη καταβολή δεδουλευμένων πάνω από δύο μήνες.

Αύξηση μισθών σε μερική

Ειδικότερα στη μερική απασχόληση θεσμοθετείται πλέον προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέρα από τη συμφωνηθείσα. Στο νέο καθεστώς, η πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση δεν θα μπορεί πλέον αθροιστικά με τη συμφωνηθείσα να υπερβαίνει το ημερήσιο ωράριο, δηλαδή τις 9 ώρες για 5νθήμερη εργασία και τις 8 ώρες για 6ήμερη εργασία.

Αδήλωτη εργασία

Σε περίπτωση που ένας εργοδότης απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο τότε για να μειώσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ είναι να τον προσλάβει με πλήρη απασχόληση για 12 μήνες.  Συνεπώς καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στο πρόστιμο που είχαν θεσμοθετηθεί το 2018 και προέβλεπαν ότι το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ αν ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, όπως επίσης και η πρόβλεψη για έκπτωση 50% και μείωση στις 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών.

Πλέον η μοναδική δυνατότητα να πετύχει ο εργοδότης την έκπτωση θα είναι να προσλάβει τον αδήλωτο με σύμβαση τουλάχιστον 12 μηνών και πλήρους απασχόλησης.

Καθυστέρηση δεδουλευμένων

Θα θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης». Συνεπώς με καθυστέρηση άνω των δυο μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης από τον εργοδότη.

Τι ζητάει ο εμπορικός σύλλογος

Στο πλαίσιο αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας θέτει ως υψίστης σημασίας την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στις προτάσεις του προς τον υπουργό Εργασίας μιλούν για διακεκομμένο ωράριο και για έγγραφη απολογία των εργοδοτών που δεν δηλώνουν τους εργαζόμενους τους.

Στο υπόμνημα αναφέρονται, μεταξύ αυτών, οι προτάσεις σχετικά με τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων μερικής απασχόλησης:

– Όταν το ημερήσιο ωράριο μερικής απασχόλησης εργαζομένου είναι άνω των 4 ωρών να παρέχεται η δυνατότητα και διακεκομμένης απασχόλησης.

– Την κατάργηση του δικαιώματος προτεραιότητας των μερικώς απασχολούμενων στην επιχείρηση, σε περίπτωση νέας πρόσληψης για κάλυψη θέσης πλήρους απασχόλησης.

Για τις διοικητικές κυρώσεις σχετικά με την αδήλωτη εργασία:

– Σε περίπτωση επιβολής προστίμου αδήλωτης εργασίας να παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη, έγγραφης κατάθεσης εξηγήσεων πριν την επιβολή του προστίμου και να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική εικόνα και το ιστορικό της επιχείρησης.

– Να προβλεφθεί η δυνατότητα ενστάσεων κατά της επιβολής προστίμων, σε επιτροπή που θα συγκροτείται από εκπροσώπους του Υπουργείου, των εργοδοτών και των εργαζομένων.

– Σε περίπτωση επιβολής προστίμου αδήλωτης εργασίας σε εργοδότη με «λευκό μητρώο», προτείνεται, να δίνεται το δικαίωμα έκπτωσης του προστίμου αδήλωτης εργασίας από 10.500 σε 2.500 ευρώ ως επιβράβευση της έως τότε συνεπούς παρουσίας του εργοδότη.

– Για επιχειρήσεις και οι εργοδότες που θα έχουν καταχωρηθεί με καταγραφή παραβάσεων, στο μητρώο επιχειρήσεων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να μην αποκλείονται από τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

πηγή : www.dikaiologitika.gr