Διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Cheniere: Χτίζεται ο «virtual» αγωγός αμερικανικού φυσικού αερίου – Για 5ετή σύμβαση οι διαβουλεύσεις
Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται η ΔΕΠΑ με την αμερικανική Cheniere για τη σύναψη μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πρώτη απόπειρα με τη ΔΕΠΑ να αγοράζει spot φορτίο από την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία του Τέξας στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ήταν το ζέσταμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εταιριών για μία πιο στέρεα και σε μακροπρόθεσμη βάση συμφωνία. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για την προσπάθεια σύναψης πενταετούς συμβολαίου.
Οι προθέσεις των ΗΠΑ για να καταστήσουν την Ελλάδα σε πηγή εισόδου του αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια, έχουν φανερωθεί ουκ ολίγες φορές από τον ίδιο τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, τον Τζέφρι Πάιατ.
Η πρώτη έλευση του spot φορτίου LNG ποσότητας 150.000 m3 ή 1.000.000 Μεγαβατοωρών, αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο την επισφράγιση των θετικών προθέσεων των δύο πλευρώ για μία στενότερη συνεργασία.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ αν κλείσει τη σύμβαση με τη Cheniere πετυχαίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση πηγών και διεύρυνση του «καλαθιού» των προϊόντων της, στο οποίο κυριαρχούν το ρωσικό φυσικό αέριο και το αλγερινό LNG. Με τη λειτουργία και του TAP από το 2020, στον οποίο η ΔΕΠΑ έχει δεσμεύσει χωρητικότητα 1 δις. κ.μ., η δημόσια εταιρία είναι δυνατόν να παίξει με ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους πελάτες της στην εγχώρια αγορά αλλά και για τη δυναμικότερη διείσδυση της στα Βαλκάνια, όπως μέσω του αγωγού μεταφοράς IGB.
Πηγές του energypress, σημειώνουν επίσης πως οι συζητήσεις για τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας αμερικανικού LNG δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό της αλγερινής Sonatrach. Η συμφωνία με την τελευταία κλείνει το 2020 και οι δύο πλευρές (ΔΕΠΑ και Sonatrach) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.
Στο ενδεχόμενο που η κρατική εταιρία κλείσει αυτά τα δύο deals και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προμήθειας και αζέρικου αερίου μέσω του TAP, τότε θα μπορεί να λειτουργεί και υπό διαφορετικούς όρους έναντι της ρωσικής Gazprom, η οποία και είναι ο βασικότερος προμηθευτής της.
https://energypress.gr