Σε λειτουργία ξανά το Νεώριο Σύρου

Το πρώτο πλοίο, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο αργίας, ανέβηκε στην πλωτή δεξαμενή Ερμούπολης, του Νεώριου Σύρου για επισκευές γεμίζοντας αισιοδοξία εργαζόμενους και προμηθευτές πως τα χειρότερα πέρασαν για το ναυπηγείο.
Πρόκειται για το 189 μέτρων φορτηγό Sea Lady συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλιακής Genimar Shipping & Trading.

Παράλληλα ολοκληρώνονται σύμφωνα με πηγές της «Κ» οι απαραίτητες εργασίες για την υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης προς επικύρωση στις δικαστικές αρχές με βάση το οποίο η ONEX Shipyards θα αποκτήσει από τον όμιλο Ν. Ταβουλάρη το 100% των μετοχών και θα αναλάβει τις υποχρεώσεις προς τράπεζες, δημόσιο, εργαζομένους και προμηθευτές οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στα 64 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη Σύρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκτιμώντας πως σε τρεις με τέσσερεις μήνες η ιστορική ναυπηγική μονάδα θα περάσει στα χέρια του επενδυτή.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του φακέλου, πηγές της ONEX Shipyards, συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα και αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, αναφέρουν πως «είμαστε σε τελικό στάδιο από την KPMG σε συνεργασία με το δικό μας επιτελείο συνεργατών, ούτως ώστε έως τις 15 Απριλίου να έχει πάει ο φάκελος στο Πρωτοδικείο της Σύρου, έως μέσα Μαΐου να βγει η απόφαση και έως τα τέλη Μαΐου να είναι όλα τακτοποιημένα».

Παράλληλα, μέσω της τρέχουσας ενδιάμεσης λειτουργίας του ναυπηγείου από την ONEX, έχει πραγματοποιηθεί σημαντικό μέρος της επένδυσης σε συντηρήσεις, επισκευές του ήδη υπάρχοντος αλλά και αγορά νέου τεχνικού εξοπλισμού.

Με την ολοκλήρωση στις αρχές του 2017 της κατάρτισης των ισολογισμών ξεκίνησε και η τελική διαπραγμάτευση της συμφωνίας κυρίως με το δημόσιο αλλά και με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Στην συμφωνία συμμετάσχει η πλευρά του σημερινού μετόχου δηλαδή της Νεώριον Όμιλος Εταιρειών, συμφερόντων κ. Νίκου Ταβουλάρη. Η ONEX Shipyards στο επιχειρηματικό της σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών σε δημόσιο και ταμεία αλλά και εργαζομένους και προμηθευτές και επιπλέον επενδύσεις 20 εκατ. για την ανακαίνιση και περιβαλλοντική συμμόρφωση της ναυπηγικής μονάδας της Σύρου.