Κρίσιμη σύσκεψη την Τρίτη για την ΔΕΠΑ στο ΥΠΕΝ με πρωτοβουλία Σταθάκη

Κρίσιμη σύσκεψη με τους μετόχους της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο υπουργείο Ενέργειας με πρωτοβουλία του Γιώργου Σταθάκη, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί στην επιχείρηση τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά το μέλλον του διευθύνοντος συμβούλου, Δημήτρη Τζώρτζη.  

Ο υπουργός Ενέργειας εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος από την άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας να παραιτηθεί, παρά το γεγονός πως στενός συνεργάτης του υπουργού έχει ζητήσει την παραίτησή του εδώ και 10 ημέρες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στη σύσκεψη της Τρίτης, ο κ. Σταθάκης θα ασκήσει πίεση στους δύο μετόχους και κυρίως στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να απαλλαγεί ο κ. Τζώρτζης από τα καθήκοντά του. Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να εξεταστούν αφορά στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το διευθύνοντα σύμβουλο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Έως τώρα το ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΔΕΠΑ, δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου, υποστηρίζοντας πως δεν απαιτείται συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης μετόχων αλλά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τον έτερο μέτοχο, τα ΕΛΠΕ, δεν υπάρχει ακόμα σαφής τοποθέτηση επί του θέματος.

Ο υπουργός Ενέργειας επιθυμεί να βρεθεί το συντομότερο δυνατό τρόπος να απομακρυνθεί ο κ. Τζώρτζης, ωστόσο ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή εκλογών. Υπό αυτές τις συνθήκες προκύπτει το εύλογο ερώτημα κατά πόσο μία ουσιαστικά υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητά την αντικατάσταση του επικεφαλής μίας δημόσιας επιχείρησης.

Ο υπουργός Ενέργειας θεωρεί πως ο κ. Τζώρτζης τον εξέθεσε πολιτικά όταν δεν απέτρεψε την προσφυγή στα δικαστήρια εταιρείας, μέσω της οποίας απασχολούνται στη ΔΕΠΑ περίπου 150 εργαζόμενοι που τις περασμένες ημέρες πραγματοποίησαν απεργίες. Ο λόγος των κινητοποιήσεων ήταν πως δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η δέσμευση του κ. Σταθάκη για μονιμοποίηση αυτών των εργολαβικών εργαζομένων στην εταιρεία και τις θυγατρικές της.

Ο κ. Τζώρτζης αρνείται πως υποκίνησε την προσφυγή στα δικαστήρια του εργολάβου και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, ενώ έχει ενημερώσει επανειλημμένως τον υπουργό πως η πρόσληψη των 150 εργαζομένων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ αποτελεί δύσκολη υπόθεση, δεδομένου πως κινείται στα όρια της νομιμότητας.

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πηγές, η αναταραχή των τελευταίων ημερών δεν έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες. Οι διαδικασίες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνεχίζονται, όπως επίσης και ο οικονομικός έλεγχος για τη διάσπασή της σε δύο επιμέρους εταιρείες, παρά το γεγονός πως οι πολιτικές εξελίξεις έχουν παραπέμψει το θέμα του διαχωρισμού στις καλένδες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει στη διευθέτηση σοβαρών ζητημάτων, όπως την υπογραφή σύμβασης για την υπηρεσία αποθέματος ασφαλείας της ΔΕΗ, τη διαδικασία τιμολόγησης πελατών και τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απρόσκοπτα εξελίσσεται επίσης η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB όπως και η αναζήτηση πιθανών συνεργατών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο επιμέρους εταιρείες, Εμπορίας και Υποδομών, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να παραμείνει ισχυρό, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει και οι θετικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας το 2018. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 931 εκατομμύρια. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 166 εκατομμύρια ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 87 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση οφείλεται στην πώληση ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ήταν θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, και στην πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΖΕΝΙΘ στην ιταλική ΕΝΙ.

(του Αχιλλέα Τόπα, economistas.gr)